Ministerul Mediului cere anchetă după împușcarea puiului de urs la Sibiu

Ministerul Mediului cere anchetă după împușcarea puiului de urs la Sibiu
Publicat: 13/10/2016, 13:59

„Ministerul Mediului va transmite, în cursul zilei de astăzi, o sesizare către Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu, prin care solicită o anchetă care să stabilească cât mai precis condițiile în care ursul a apărut în oraș. Precizăm că zona județului Sibiu nu este considerată un areal dezvoltat al ursului brun, conform analizei Fișelor Fondurilor de Management Cinegetic. Ca atare, Ministerul ia în calcul și posibilitatea ca apariția ursului în zona locuită a orașului să fie rezultatul unei activități ilegale: eliberarea voluntară a unui urs ținut ilegal în captivitate, evadarea unui urs din captivitate, transportul ilegal etc”, precizează pe Facebook Ministerul Mediului.

De asemenea, instituția a solicitat Direcției Sanitar Veterinare analize care să determine starea de sănătate a ursului înainte de împușcare, inclusiv să stabilească dacă exemplarul a fost tranchilizat anterior ajungerii în oraș.

„Cât privește intervenția autorităților locale în acest caz, precizăm că Ministerul Mediului nu a fost solicitat pentru a acorda derogarea de împușcare. Necesitatea unui astfel de demers din partea echipei de intervenție, în situația dată, va fi stabilită de organele de anchetă abilitate”, se mai arată în comunicare.

Peste 50 de persoane din cadrul Poliției Sibiu, Jandarmeriei, Poliției Locale și ISU au intervenit, miercuri, la Sibiu după ce li s-a semnalat prezența unui urs în centrul orașului. Ursul „foarte agil”, după cum a fost caracterizat de șeful Poliției Sibiu, a ținut autoritățile în priză mai bine de trei ore, timp în care acesta „a escaladat garduri, a intrat în curțile oamenilor, a traversat tot orașul, Centrul vechi și a ajuns în orașul de jos”. În cele din urmă, s-a reușit blocarea lui în curtea unei fabrici. Ceea ce nu au reușit, însă, cei peste 50 membri ai echipelor de intervenție a fost să îl tranchilizeze, astfel că animalul a sfârșit împușcat.

Motivul pentru care s-a ajuns aici? Lipsa unei proceduri scrise și agreate, de la bun început, care să fie urmată în astfel de cazuri. Practic, nu se știe cine și cum a luat decizia împușcării lui. „Ce înseamnă că s-a încercat tranchilizarea? Nu se înțelege exact din comunicarea oficială”, a declarat, pentru Gândul, Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme România. În viziunea sa, cazul de la Sibiu arată o dată în plus cât este de necesară înființarea, în regim de urgență, a Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice (SUAS), care să aibă oameni antrenați pe tranchilizare și care să poată decide, pe loc, ce trebuie făcut. „Pentru că altfel, evident, din punctul de vedere al unui polițist sau al unui jandarm, sau al unui vânător, s-ar putea spune că ei au protejat vieți umane, dar nu există o certitudine sau nu există o evaluare obiectivă a situației”, a explicat Csibi.

„Noi credem că e necesar ca, în astfel de situații, să existe o procedură scrisă și agreată de la început. Din câte am văzut, domnul prefect a declarat că nu există o procedură, nu există un plan în astfel de cazuri. Având în vedere că astfel de situații au existat și vor exista, în continuare, va trebui să se creeze un plan care spune pas cu pas pentru autorități, pentru că sunt foarte multe autorități: a fost poliția, a fost jandarmeria, au fost vânătorii, a fost DSVSA”, a declarat, pentru Gândul, Magor Csibi, directorul WWF Danube Carpathian Programme România.

Csibi este de părere că acest caz arată, o dată în plus, cât de necesară este înființarea Serviciului de Urgență pentru Animale Sălbatice, despre care vorbea și ministrul Mediului,Cristiana Pașca-Palmer, săptămâna trecută, care „să aibă oameni antrenați pe tranchilizare, dar în același timp și să poată lua decizia urgentă și pe loc: ce trebuie făcut”.

„Pentru că altfel, evident, din punctul de vedere al unui polițist sau al unui jandarm sau al unui vânător, s-ar putea spune că ei au protejat vieți umane, dar nu există o certitudine sau nu există o evaluare obiectivă a situației. Nu se știe cine a luat decizia. Soluția care e: dacă cineva nu are experiență de a trage, chiar dacă există o armă cu tranchilizante, dacă nu are experiența să folosească acel om arma, e extrem de greu să intervină, mai ales într-o astfel de situație agitată. Dacă e prima dată când trage cu un tranchilizant într-o astfel de situație, foarte probabil nu va avea mare succes. Tocmai de aceea, SUAS-ul asta spune: să existe vânători, să existe medic veterinar, să existe varianta „tranchilizare” și varianta „eliminare”, iar varianta tranchilizare trebuie să fie făcută de cineva care se pricepe, iar acest lucru, SUAS-urile unde sunt zone de conflict animal-om în România, trebuie să fie operaționale cât mai repede”, a explicat Csibi.

Deși nu era vorba de un urs ajuns la maturitate, „asta nu înseamnă că nu poate să rănească un om sau nu poate să pună în pericol un om”, mai spune Magor Csibi. Însă, din nou, se pune următoarea întrebare: cine evaluează situația?

„Evaluează șeful jandarmilor, evaluează șeful poliției sau evaluează șeful vânătorilor care, de obicei, se pricepe foarte bine la arme, mult mai puțin la urs. SUAS-ul era soluția identificată, acel serviciu care ar trebui să existe în toate zonele în care s-au înregistrat și se înregistrează astfel de conflicte”, a mai afirmat Csibi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor